"Кой регулаторен орган ще контролира разработването на изкуствения интелект", запита той

Илон Мъск, заедно с бизнеслидери и експерти настояват за 6-месечна пауза в разработването на мащабни проекти с изкуствен интелект. Мотивите са, че той застрашава човешката цивилизация. В предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS IT-специалистът Огнян Киряков, консултант по оптимизиране на бизнес процес и продуктивност коментира този призив.

„Приемам като нормална реакция по тема, по която се вдига доста шум. Писмото не е много конкретно”, каза Киряков. По думите му, за да разтълкуваме това писмо, трябва да го четем в контекст на института, създаден от Мъск.

„Той (мултимилиардерът Илон Мъск) е доста изобретателен по начина, по който коментира с обществото. Това прилича на една петиция, която е подписана. Не съм сигурен, че това е потвърдено. Поставям под въпрос всяка една информация, която получавам в медиите” обясни Киряков.

Той е категоричен, че има рискове при създаването на изкуствен интелект. „Ние сме в революционна, не в еволюционна точка, в която нещата се развиват естествено. Свидетели сме на нещо, което може да промени начина, по който хората общуват с машините и начина, по който те извличат полза от тях”, обясни консултантът.

„Да сме внимателни – да, но да прилагаме ограничения в интернет, това е несериозно”, каза Киряков. Той уточни, че рисковете са, че изкуствения интелект може да доведе до по-голямо неравенство в света. Това ще задълбочи разликата бедни-богати, технологично и нетехнологично развити страни, смята той.

Запитан възможно ли е да загубим контрола върху нашата цивилизация, той запита: „Защо някой иска да има контрол върху цивилизацията”. Това е несериозен въпрос, смята Киряков. „Цивилизацията не може да бъде контролирана. Това е грешка в мисленето, която може да бъде променена”, заяви IT-специалистът.

Той продължи с въпросите – защо призивът е да се спре само за 6 месеца разработването и какво ще е случи тогава. Кой ще е регулаторният орган, който ще контролира разработването на изкуствения интелект, допълни Огнян Киряков.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.