Появи се проблем с налягането при първата степен на системата

Отложиха изстрелването на ракетата на SpaceX. Tова стана само минути преди старта от космическа площадка в Тексас, близо до границата с Мексико, съобщава Би Би Си. 

Като причина за отложеното изстрелване на високата 120 метра ракетна система „Старшип” бе посочен проблем с налягането в първата ѝ степен. Илон Мъск обяви в профила си в Twitter, че една от клапите за налягане е "била замръзнала". 

Според експерти пълненето на двигателя с гориво е доста специфичен процес, като се има предвид, че летателният апарат ще използва метан, а не водород. SpaceX обяви, че изстрелването ще бъде отложено с 48 часа, за да се провери къде е проблемът и да се отстрани. 

Наричат „Старшип” най-мощната ракета в историята. Ако я поставите до Статуята на свободата – ще я превъзхожда с 27 метра на височина. Необичайно, „Старшип” е конструирана от неръждаема стомана и използва метан като гориво, за разлика от повечето ракети, които са на водород. Ракетата е поставена върху ускорителя „Супер хеви". Той трябваше да я изстреля в космоса с мощните си двигатели – които са рекорден брой – 33.

Минути преди старта, именно заради проблем с ускорителя, дългоочакваното изстрелване беше отложено. От SpaceX обясниха опита като "генерална репетиция" и обявиха, че ще повторят най-рано след 48 часа. Илон Мъск написа в Twitter: "Научихме много днес. Сега разтоварваме горивото и ще повторим опитите в близките дни".

Пилотната ракета трябваше да се приземи в Тихия океан, а от данните, разработчиците да видят какво може да бъде подобрено. Идеята след време е “Старшип” да се използва за многократна употреба и това да направи полетите до Марс възможни и достъпни за повече хора.

 

Видео: Ройтерс

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.