Ролята на България е много невралгична, може да бъде реализирана в комплект с регионалните ни сътрудници, смята тя

Все по-безпомощни и прозрачни стават опитите да бъде обвинен презокеанският ни съюзник САЩ в намеса у нас. Има насърчителни признаци, че ще се състави редовно правителство. Това вероятно ще стане със сложна формула, компромисът е по-възможен, отколкото в предното НС. Това заяви за "Твоят ден" Елена Поптодорова, бивш посланик на България в САЩ.

"Трябва да търсим регионални възможни за упражняване на влияние и да сме част от дипломатически платформи. Ролята на България е много невралгична, може да бъде реализирана в комплект с регионалните ни сътрудници и след това в по-широк евроатлантически контекст", посочи тя. 

Поптодорова: България получи предупреждение със списъка „Магнитски“

По думите ѝ имаше безпрецедентно единение на членките в ЕС и НАТО по отношение на Украйна. "Това не се очакваше от Кремъл. Социологическите проучвания показват, че гражданите не искат връщане на страната назад. Целта е да се обвини Америка, затова се внушава нерегламентиран натиск. САЩ иска същото от България, каквото и ЕС - върховенство на правото, отговорност, отчетност на длъжностните лица, подвеждане под отговорност", коментира Поптодорова. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.