Коментар на ген. Съби Събев и Тихомир Безлов

Русия има програма за саботаж на стратегически обекти като вятърни паркове и комуникационни кабели в Северно море. Това показва съвместно разследване на обществените радио- и телевизионни оператори в Дания, Норвегия, Швеция и Финландия.

Според ген. Съби Събев това е отдавна известно. "Това е дългогодишна политика на Русия към страните членки на НАТО и ЕС. Целта е извличане на всякаква възможна информация - политическото пространство, партии, лидери, бизнеса, операции за генериране на влияние. България трябва да предприеме стратегии за противодействие на киберпрестъпленията. Финансовата ни система също е уязвима", коментира той. 

Международно разследване: Русия има програма за саботаж на стратегически обекти в Северно море

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията смята, че е съвсем възможно да има руски саботажи. "За България беше много видим случаят с пенсионната инфраструктура на НОИ, месеци не можеха да я възстановят, преди това имаше и инцидент с НАП. Хакерът опита да се маскира. Трябва да има бюджет за киберсигурност. Руските служби са горе долу в състоянието на нашите служби, показателен беше капацитетът на украинската страна", смята той.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.