За смирението и смисъла в отношенията и мандатът като чаша с отрова, която ще бъде изпита

Той работи със смисъла. Мисли върху отношенията и изважда послания, които в крайна сметка смиряват. В "На фокус" гостува режисьорът Явор Гърдев. 

По думите му ситуацията в страната хем е сложна, хем малко се преиграва с нея. "Истинското лице не е обнадеждаващо, но костюмираното е заключено в един гротесков образ, който не съответства на самото него. Принудени сме да участваме в комуникация, която няма как да бъде с истинското си лице, въпросът е дали не ставаме шутове или удържаме някакво достойнство", смята той. И заяви, че има неща, които партиите биха искали да кажат точно по обратния начин, но няма да го направят заради електоратите си.

Явор Гърдев: Трябва да осмислим живота на младите хора в България

Режисьорът отбеляза, че лидерите на демократичната общност ще трябва да взема решение, което ще ощети субектите, на които са водачи. "Много е важно, че геополитическата тежест не е била толкова тежка щом са се направили такива изборни ротации. Когато е много драматична принудата на обстоятелствата е много голяма и тогава скрупулите работят по-малко. Колкото по-сериозна става ситуацията, толкова повече политическите субекти отхвърлят политическата си суета и започват да мислят, че ако продължават така, държавата няма да отиде по-добре и ще понесе много повече пасиви", коментира Гърдев. И допълни, че очевидно повече няма да се търпи да няма редовно правителство.

За него не е изненада високия резултат на "Възраждане" - дори има елемент на готованство, знаят какво да говорят, за да постигнат още подкрепа. "Те са в привилегирована обществена позиция, която не е свързана с никаква отговорност", посочи Гърдев. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.