Factcheck.bg и NOVA стартират партньорство за проверка на фактите, обединявайки усилия срещу фалшивите новини

В студиото на NOVA News е заместник главният редактор на Factcheck.bg Георги Марчев, който споделя повече детайли за партньорството между двете медии.

Руска онлайн пропаганда в онлайн платформата Фонд за стратегическа култура. Фондът, който поддържа и сайт на английски език, е обявен от Държавния департамент на САЩ за един от основните източници на руска дезинформация и пропаганда.

Според доклад на Държавния департамент Фондът за стратегическа култура работи под ръководството на руското разузнаване и е в тясна връзка с руското външно министерство. Factcheck.bg откри над 100 текста от изданието, преведени от руски и публикувани без редакционна намеса в български информационни сайтове.

FACTCHECK: Противоречивите и неверни твърдения в предизборната кампания

Сред примерите за дезинформация са "Америка изгражда в Европа Четвъртия райх"; "Международният наказателен съд в Хага е терористична организация"; "Полша се кани да превземе части от Украйна, а Западът въвлича Русия във войната"; "Глобалните елити подготвят цифрови нашийници за хората, локдаунът никога няма да свърши, а целта е премахване на всички човешки права чрез международно споразумение за пандемиите".

Повечето от тези публикации не посочват Фонда като източник, в тях присъства само името на авторите, но при проверка текстовете могат да бъдат открити в рускоезичния сайт. Тъй като авторите, които пишат за сайта, са над 300, а техни текстове излизат и в други руски издания, действителният брой на всички публикации от Фонда в българските медии трудно може да се установи.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.