Тя изведе като ключов момент съдената реформа и освобождаването на главния прокурор

Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел със заявка - ще иска предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев заради уронване престижа на съдебната власт. Днес в парламента Мария Габриел проведе срещи с представителите на ДПС, БСП и ИТН, за да търси подкрепата им за управление с мандата на ГЕРБ-СДС.

БСП към Габриел: Не приемаме подхода, по който беше определена номинацията Ви за премиер

Номинираната от ГЕРБ-СДС Мария Габриел ще остави следа в политическата история като първата жена министър-председател в редовно правителство на България, ако събере необходимото мнозинство за подкрепа.

„Благодаря за подкрепата, за мен е истинска чест днес с вас да застанем пред цяла България и да кажем, че искаме работещо правителство”, каза Мария Габриел.

ДПС към Мария Габриел: На България ще ѝ отива да има жена премиер

„Днес се изправям пред вас със съзнанието за голямата отговорност, пред която всички сме изправени”, заяви Мария Габриел.

Обяви и целта си в разговорите с ДПС - диалог за излъчване на редовно правителство.

ДПС влязоха в преговорния процес с жест към Габриел.

„Поздравления. На България й отива да има жена министър-председател в този важен момент. Ние в ДПС имаме принцип, че когато има нещо важно да се свърши, се обръщаме към жените в ДПС. Пожелаваме ви да завършите успешно мандата, който ще получите”, каза Йордан Цонев.

Беше отчетено припокриване на приоритети и не само.

„Формата на кабинета, ако такъв има, и има подкрепа за него, както и персоналният състав и всички останали въпроси, ще бъдат предмет на лидерска среща”, заяви Цонев.

По време на срещата с БСП, тонът беше втвърден, заради „огорчение от подхода на ГЕРБ-СДС”.

„Какво правителство търсите? Правителство на ГЕРБ? Правителство от експерти? Празните кутийки да оставим на Борисов, да се забавлява. Такива отговорни разговори трябва да се водят от лидерите”, заяви Георги Свиленски.

„Интересно, че казвате, че не трябва да бъдат запълнени кутийки. А в цялото ви изказване прозира, че тези кутийки трябва да бъдат запълнени. Ще бъда много ясна какво правителство искам – проевропейско, с експерти, с ясни приоритети и ясни отговорности”, отговори Мария Габриел.

Тя чу вижданията и на ИТН.

„Трябва диалог. Силово налагане на ваши решения няма как да се случат. Но можем да стигнем евентуално до съгласие само при ясни приоритети и конкретни мерки, включително и срокове”, заяви Тошко Йорданов.

На поканата за разговори не се отзоваха от ПП-ДБ поради отсъствие на Кирил Петков и Асен Василев от България.

„Демонстрацията на несериозно и неуважително отношение на коалицията, която от „има как” се превърна в „няма пък”, е пред вас” заяви Десислава Атанасова.


„Вчера темата за това, че е редно на тази среща да присъстват всички лидери, беше повдигната от мен. Надявам се, че такава среща ще има, не бива да се отказваме от усилията да има правителство в България. Трябва да проведем сериозен разговор, имайки предвид ограниченията, който имаме”, каза Христо Иванов.

Засега няма яснота каква ще бъде стратегията на Мария Габриел и кога започват разговорите за конструкция на правителство с първия мандат.

ИТН към Габриел: Приоритетите Ви са прекрасни, може да се разминем в детайлите

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.