Според прокурор той е ощетил НЕК с над 4,5 млн. евро

Прокуратурата ще иска имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Причината - като бивш министър на икономиката е допуснал щети в особено големи размери за бюджета на България.

Предложението е изготвено от прокурор от отдел „Специализиран“ към СГП във връзка с досъдебно производство, по което народният представител има качеството на обвиняем за твърдяно престъпление умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай.

Твърденията са за това, че престъплението е извършено от народния представител в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма, който не е упражнил достатъчен контрол върху работата на изпълнителния директор и на Съвета на директорите на „БЕХ” ЕАД, на които е възложено управлението и разпореждането с обществено имущество, като не е организирал, координирал и контролирал осъществяването на държавната политика в областта на енергетиката съобразно решение на МС за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене”, потвърдено с решение на Народното събрание, и не е осъществил контрол по въпрос от неговата компетентност. Според наблюдаващия прокурор от това са последвали значителни щети за предприятието – „НЕК” ЕАД (дъщерно дружество на „БЕХ” ЕАД), в размер общо на 4 561 697,27 евро.

Това не е първото искане на имунитет в 49-я парламент. На 24 април тази година главният прокурор поиска без защита да остане Радостин Василев от „Продължаваме Промяната” заради данни, че е принудил своя бивша съпартийка да напусне Народното събрание.

Днешното искане на имунитет обаче идва в разгара на войната между главния прокурор Иван Гешев и Бойко Борисов. В двете си публични изявления досега обвинител номер 1 намеква, че именно от ГЕРБ е дошло предложението да подаде оставка срещу посланически пост в Израел или Турция.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.