Николай Стайков и Андрей Янкулов говорят за разследването “Осемте джуджета” на Антикорупционния фонд

Разказ за задкулисие, паралелна власт и компромати, включително сексуални. Пред колегите от Антикорупционния фонд проговори Любена Павлова - бившата съпруга на издирвания от няколко дни Петър Петров, с прякор Еврото. Той е герой от разследването “Осемте джуджета” на Антикорупционния фонд. Тема в “Срещу течението” с Евгений Генчев.

Бившата съпруга на Петър Петров-Еврото: Разпознавам почерка му зад писмото до главния прокурор

"Тържището на бъдеще е закрито в досегашната си форма, каквото е било за няколко години. Не мисля обаче, че е закрито като механизъм и влияние в съдебната система. Пред "Осемте джуджета" имаше охрана, която правеше забележка, ако някой снима, имаше и луксозни автомобили.  Интервюто с Любена Павлова е важно, защото вече има ясен отговор, че има корупционно влияние в съдебната система, спорът е единствено докъде е стигало и кой е вътре. Тя реши да проговори, защото е физически заплашена, възможно е да има и други причини, например разделението във върховете на съдебната система", заяви Николай Стайков.

По думите му ако има заподозрян за изпращане на заплашителни писма до главния прокурор, то има и такъв за останалите неща срещу него. "Кристиян Христов е непосредствен участник в ситуацията. "Осемте джуджета" стана компромат, не спорим, че има такава мрежа, а кой е в нея", посочи той. 

Според Андрей Янкулов става дума за посредническо предприятие. "То е между хората, които имат проблеми в съдебната система и търсят да създадат проблеми на някой друг и тези хора от системата, които могат да разрешат или създадат проблемите. Любена Павлова не поиска да разкрие по-голяма конкретика за съответните лица - съсредоточи се около Сарафов и зам.-апелативния прокурор Емилия Русинова. За мен прекалено избирателно фокусът ѝ попадна върху тези висши магистрати, а много хора остават в сенките", обясни той. И допълни,че устата на Кристиян Христов е запушена след ареста.

"Разбрах, че Петьо Еврото има архив на компромати, който върви с изнудване. Той е много влиятелен човек", обясни Янкулов.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.