Това съобщиха от държавното обвинение

Софийската районна прокуратура предложи на главния прокурор да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за започване на наказателно преследване срещу Кирил Петков - бивш министър-председател и настоящ депутат в 49-ото Народно събрание. Това посочват от държавното обвинение. 

Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство за декларация за гражданство, подадена с неверни данни.

"От доказателствата, събрани в хода на разследването, може да се стигне до извода, че в подадената от Петков пред президента декларация е затаена истина – наличие на двойно гражданство, и е потвърдена неистина, че лицето отговаря на условията за избиране на народни представители", казват още от Прокуратурата.

„Знаете този казус за отказа ми от канадското ми гражданство е от много отдавна. Това е точният пример как Прокуратурата може да се използва като бухалка”, коментира Петков. 

Искането за сваляне на имунитета на Кирил Петков идва две години след като прокуратурата обяви, че няма как да го разследва за декларацията за гражданството му, тъй като такъв състав на престъпление не съществува в Наказателния кодекс.

„Съставя се комисията в парламента и показваме всички документи. След това преди комисията да реши, каквото и да било, аз ще си дам доброволно имунитета, за да покажа, че няма от какво да се притеснявам”, каза още съпредседателят на „Продължаваме Промяната”. 

С днешна дата делото е възобновено след институционен надзор, твърдят източници на NOVA от магистратските следи. Въпросът за двойното гражданство на Кирил Петков мина и през Конституционния съд. Върховните магистрати отмениха Указа на президента за назначаване на първото служебно правителство само в частта, касаеща министъра на икономиката. Те се позоваха на представените от самия Кирил Петков документи, според които към датата да подаване на декларацията, той официално е бил канадски гражданин. 

За деклариране на неверни факти в официален документ, законът предвижда затвор до 3 години или глоба от 100 до 300 лева.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.