То ще продължи в понеделник в 09.00 ч.

След над 15-часово заседание, Висшият съдебен съвет отложи дебатите и гласуването по отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. То ще продължи в понеделник в 09.00 ч. Обяснение тогава ще даде една от заместничките му - Даниела Машева. 

Прекратиха процедурата по първото предложение за освобождаването на Гешев

Кадровиците изследваха емоционалното състояние на главния прокурор преди пресконференцията му на 15 май, на която използва репликата „политически боклук”. Според вносителите на предложението за отстраняване с тези свои думи той е уронил престижа на съдебната власт.

Първото предложение за освобождаване, свързано с присъствието на израелския експерт на мястото на взрива срещу кортежа на Гешев, беше оттеглено. На финала на заседанието вчера, на което се изясняваше емоционалното състояние на главния прокурор след взрива, Иван Гешев съзря бързане.

„Сега е 23.00 ч. и ако някой смята утре да провежда заседание от 09.00  ч., извинявайте, ама… Това вече изглежда много грозно”, коментира главният прокурор. И въпреки че се чуха гласове, заседанието да продължи и през уикенда, Гешев поиска разумен срок, за да подготви защитата си. „Ако някой теоретично е решил, че трябва много бързо да ме отстрани, мисля, че следващият четвъртък е един подходящ срок да се изчерпят всички искания и да ме отстранят в разумен срок”, каза той.

А опозицията му отвърна: „Непрекъснато сме обвинявани в това, че е организирано гласуването кога трябва да стане, че има поръчение кога трябва да стане отстраняването на главния прокурор, че е ясно какъв ще бъде резултатът”, коментира Гергана Мутафова, член на ВСС.

След заседанието Огнян Дамянов обясни защо са оттеглили първото искане за освобождаване, свързано с израелския експерт.

„Изненадващо било внесеното искане, изненадващо било оттеглено. Ами то няма предупреждение какви искания ще бъдат. Просто ние шестимата преценихме, че съобразно новите доказателства по-редно и по-честно е да кажем, че следва да се прекрати процедурата”, обясни: И така дебатите и гласуването за Гешев поне засега остават за следващата седмица.

В понеделник Гешев ще бъде изслушан в Европейския парламент по казуса "Барселонагейт" и снимките на златни кюлчета и пачки, за които се твърди, че са на бившия премиер Бойко Борисов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.