Хората одобриха и повишаването на корпоративния данък от 11 на 15%

Швейцария подкрепи на референдум новия закон за опазване на климата. Целта е до 2050 г. страната да стане неутрална по отношение на климата. За да се постигне това, вредните за климата емисии трябва да бъдат намалени със 75% до 2040 г. в сравнение с 1990 г.

Потреблението на изкопаеми енергийни източници трябва да бъде намалено. Швейцарското правителство планира да насърчи отказа от отопление с изкопаеми горива чрез финансови стимули. Предприятията също ще бъдат подкрепени, за да им се помогне да преминат към щадящи климата технологии. Хората одобриха с голямо мнозинство и повишаването на корпоративния данък от 11 на 15%.

Гласувах „за“, защото дори да е малка стъпка и да не е достатъчна, мисля, че e необходима. И този път това е закон, който не ощетява хората, които нямат много пари, за разлика от предишния закон за въглеродния двуокис, така че гласувах с „за“, споделя Малкълм Мбе, който живее в Женева.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.