Те успяха да преборят конкуренцията от 18 държави

Български учениците се върнаха с пълен комплект медали от Балканската олимпиада по математика за деца. Те успяха да преборят конкуренцията от 18 държави.

За медалистите Мария Петрова и Александър Пендов да покажат на цяла Европа какво могат е сбъдната мечта. За да бъде постигната обаче обучението започва отдавна.„Когато се занимаваш с нещо, което ти харесва и наистина го обичаш не мисля, че ти идва в тежест”, споделя Мария.

България със 74 медала от международни олимпиади по лингвистика

Пендов допълва, че още от 4 клас мечтае  да представи страната ни на международно състезание.И двамата не крият, че геометрията е тяхната страст, но точно задачата, която най-много ги затруднила, на състезението е била геометрична.

Александър впоследствие разбира, че в създаването ѝ има българска следа. „Задачата е българска. Измислили са я ученици от по-горните класове”, споделя той.

Според техния учител Мирослав Маринов идеята на Балканската олимпиада е да усъвършенства математиците в региона и да ги подготви за голямата международна надпревара. По думите ѝ в България все още има достатъчно ученици, които обичат математиката. Мотивация също не липсва.

„Те намират повече смисъл да се занимават с наука, отколкото с някакви неща, които реално не провокират развитието им като хора”, споделя тя.

Български ученици участват в международната математическа олимпиада от самото ѝ създаване. Страната ни е била два пъти домакин на състезанието.

Стажант-репортер: Виктория Спасова

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.