Нивата на радиация в завода и околността са нормални

Един човек е загинал в завод за обогатяване на уран в руския регион Урал в петък, след като се е спукала бутилка, съдържаща обеднен уран, съобщи държавната ядрена корпорация "Росатом".

Тя обяви, че нивата на радиация в завода и околността са нормални и че инцидентът не представлява заплаха за хората, живеещи в района.

Един загинал и трима с опасност за живота след токов удар в парк във Варна

"С дълбоко прискърбие съобщаваме за трагичен инцидент в Уралския електрохимически завод, довел до смъртта на работник", заявиха от "Росатом" и уточниха, че работникът е починал от "механично нараняване", причинено от пробив в контейнер с уранов хексафлуорид - химическо съединение, използвано при обогатяването на уран.

"Росатом", който е собственик на завода, заяви, че обеднената форма на съединението е по-малко радиоактивна от естествения уран. Корпорацията съобщи, че други служители са изпратени за медицински преглед, а повечето от тях вече са изписани, след като са преминали през процедури за обеззаразяване.

Мощен циклон удари Бразилия, има загинал (ВИДЕО)

"Няма никаква опасност за жителите на град Новоуралск или за персонала на завода", заяви заместник-ръководителят на производството на завода Юрий Минеев.

Заводът твърди, че обогатява уран за използване в атомни електроцентрали и е най-големият по рода си в света. Причините за инцидента се разследват, съобщиха от завода.

Новините на NOVA в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.