Режисьорът Галин Стоев изостави театъра в Тулуза, за да осъществи един морален проект

Голямата политика и войната в Украйна влизат в театъра. А сцената се превръща в трибунал. Представлението се казва "Хага" и ще се играе в Народния театър през септември. Режисьорът Галин Стоев специално се завръща от Франция, за да постави пиесата с морална цел.

"Реално политиката винаги е била част от театъра, всяка публична изява е политическа. На сцената ще има трибунал срещу престъпленията срещу човечеството. Главният герой е дете, момиченце, в чиято глава се развива целия процес. Тя извиква на сцената обвиняемите - Путин, Пригожин, Кадиров, Симонян, Ковалчук, Патрушев, Соровикин", обясни той.

10 юбилейно издание на инициативата „Нощ на театрите“ в 12 български града

По думите му представлението е обърнато към абсолютно всички, но главно към тези, които не са забравили кое е добро и кое зло. "Всички колебаещи се и не знаят как да се позиционират, за тях е пиесата "Хага". За да направя този проект буквално избягах от работа за 3 месеца, защото за мен е много важно в етичен и морален план да изпълня този свой ангажимент. В момента съм в неплатен отпуск от театъра в Тулуза, моят екип работи без мен", разказа Стоев. 

Според него патриотизмът у нас в момента е обърнат към миналото. "Той се проповядва от хора, които не знам дали си вярват или са мошеници, които искат да трупат политически дивиденти. Пример е дебатът за българския лев", смята режисьорът. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook