Огънят стигна на метри от къщите в квартал "Долапите"

Голям пожар гори в Русе. Запалили са се сухи треви в района на кварталите "Долапите" и "Средна кула". Огънят е в непосредствена близост до къщи в "Долапите". Обхванал е постройки във вилната зона на "Средна кула".

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

Влаковете, преминаващи по жп линията в района, са спрени, тъй като пламъците са от двете страни на релсите. Мобилизирани са всички екипи на пожарните служби, горското стопанство и Национална компания "Железопътна инфраструктура" се опитват да загасят пожара.

„Пожара е до вратите ни, те не могат да ни пратят кола, казват има 3 екипа на пожара. А на пожара няма никой! Огънят е до прозорците ни оттатък. И ми казват: Успокойте се! Как да се успокоя? Ето го пожарогасителя -  всичко е празно”, разказва Венелин Енев.  

„Натам гори, към гробищата гори, какво няма да са уплашат хората при тази горещина - 41 градуса”, каза жител. „Ще помагаме с каквото можем”, заяви служител от Държавното ловно стопанство.

Видео: Калоян Енев, "Моята новина"

Кметът на Русе Пенчо Милков коментира в профила си във Facebook, че частично е евакуиран домът за хора с деменция. Живеещите в две от сградите на дома са изведени от близките си. Властите имат готовност при нужда да евакуират и останалите хора или в пенсионерския клуб в кв. „Долапите”, или в читалището.

„Дом "Приста" към момента е спасен. Всички пожарникари се борят с овладяването на пожара в пресечената местност между Средна кула и Долапите. Бях при тях на място, ситуацията е трудна, защото има вятър и времето е сухо. На вече угасените места пожарът пламва отново. Част от настанените в дом „Приста” са изместени от съображения за сигурност. Имаме план за настаняването им при нужда да бъдат изведени в рамките на час. В непрекъсната комуникация сме с органите на Пожарна безопасност и защита на населението, на които благодаря. Доброволното формирование също е на линия. Борбата продължава и ще продължи и през нощта”, пише градоначалникът.

На място кметът обясни, че пет автомобила са на терен. "Те непрекъснато са в движение, защото има вятър, сухо е, гасят огъня, спасиха дом "Приста" от едната страна, след това огънят отново се разраства в същата и втори път го угасиха. Сега откъм вилната зона са съсредоточени техни сили, както и сили на горското управление и правим всичко възможно да не се разраства в посока вилите", обясни той.

 

Новините на NOVA в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.