Нападението не се разглежда като терористичен акт

Двама души загинаха при стрелба в центъра на Оукланд, Нова Зеландия, часове преди откриването на Световното първенство по футбол за жени. Други шестима души, включително полицаи, са ранени, а стрелецът също е мъртъв. Стрелбата е станала на строителна площадка в централния бизнес район.

Премиерът Крис Хипкинс заяви, че нападението не се разглежда като терористичен акт. Турнирът ще продължи по план, каза той. Не е установен политически или идеологически мотив за нападението, заяви още министър-председателят. По думите му стрелецът е бил въоръжен с пушка-помпа.

Според кмета на Окланд всички служители на ФИФА и футболните отбори са в безопасност. 

"Беше малко неочаквано, защото не сме свикнали с това във Франция, така че наистина не знаех. В началото не повярвах. Отначало бях малко притеснена. Но когато видях как полицията е навсякъде, това беше много успокояващо", заяви Мауран Мифорт-Паон.


"Малко е стресиращо, че това се случи в града по този начин. Разбрах преди пет минути, когато излязох на улицата. Мисля, че ще се върна в хотела си и ще остана там през деня, защото наистина не знам какво се е случило, така че искам да съм в безопасност", посочи Клайр Карвелис, турист. 

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.