"Парите за здраве никога не достигат”, обясни съветникът в МЗ

„Досега винаги фигурата на управител е била изпълнявана и представлявана от хора, близки до сектора и добре познати в сферата. Когато говорим за бъдещия управител на Националната здравоосигурителна каса, когато става въпрос за политически препоръки, особено за такъв тип места, обикновено трябва винаги да се избира аполитичен експерт”. Това заяви Аркади Шарков, съветник в Министерството за здравеопазването в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Номинираният за шеф на Касата Станимир Михайлов е бивш банкер, предложение на „Продължаваме Промяната” и на „Демократична България”.

ПП-ДБ издигнаха свой кандидат за управител на НЗОК

Мандатът на сегашния председател на Касата Йорданка Пенкова приключи на 12 юли. Прие се закон за удължаване на нейните правомощия, който ще бъде обнародван утре със задна дата, каза Шарков.

Кандидатът на ПП-ДБ ли ще е новият шеф на Здравната каса?

Запитан ще стигнат ли предвидените около 1 млрд. лева за сектор здравеопазване, Шарков отговори: „Парите за здраве никога не достигат”. По думите му този бюджет ще нараства ежегодно, защото ежегодно има нови медицински изделия и лекарства. „Контролите за този бюджет ще бъдат направени в рамките на следващия бюджет”, обясни Шарков.  Бюджетът на Касата ще се разглежда на второ четене паралелно докато върви изслушването на номинирания за шеф на Касата Михайлов. 

Скандал с НЗОК: Парламентът не избра шеф на касата

Редактор: Весела Веселинова