Бетонните пътища и сгради превръщат френската столица в урбанизиран остров на топлината

Париж, градът на любовта, отдавна е мечта за всеки турист. Въпреки носещата се във въздуха романтика, в горещите за града дни е трудно да се диша. Бетонните пътища и сгради превръщат френската столица в урбанизиран остров на топлината. Много площади вече са озеленени. A река Сена ще се превърне в открит плувен басейн, който ще остане и след предстоящите Олимпийски игри. Това вече има охлаждащ ефект.

Тази екологична охладителна система е наречена Fraîcheur de Paris и представлява мрежа от подземни водопроводни тръби, свързващи над 700 сгради в целия град. 

Заради замърсяване на Сена: Отмениха тестово събитие за Олимпийските игри

"Тези помпи изпомпват леденостудена вода в системата. Водата се охлажда от хладилни агрегати, които се нагряват в процеса. А тази топлина се разсейва в Сена. Водата преминава и през следващ цикъл. Системата консумира наполовина по-малко електроенергия от конвенционален климатик", сподели Рафаел.

Електричеството е от изцяло възобновяема енергия, основно от слънчеви панели. Компанията вече помага за охлаждането на места като Лувъра и парижкото кметство. Но климатичните системи, които използват речна вода, не могат да се разширявят до безкрайност, твърди Морган Коломбер, експерт по адаптиране на градския климат.

В бъдеще системата ще е свързана и с училища. Някои от тях вече се радват на предимствата на зелените улици и пешеходни зони.

Париж ще разшири градска система за охлаждане, използваща вода от Сена (ВИДЕО)

В целия град колите споделят улиците с велосипедите. Не всички обаче са доволни от бума на велосипедисти, който води до повече задръствания в натоварените райони. Ето защо проектантите трябва да приемат сериозно критиките на местните.

Още по темата гледайте във видеото.