Кой разпространява подвеждащи твърдения за енергетиката на страната

Вярно ли е, че Германия е размразила закритите си въглищни централи? Журналистът от „Фактчек.бг” Ралица Ковачева подчерта в студиото на „Здравей, България”, че страната много често се използва като повод за разпространение на фалшиви новини. „В случая се целят две неща. Едното е да се покаже, че Германия пуска централите си, а ние ги спираме, а другото е да се покаже двоен стандарт на ЕС”, каза тя.

Твърдението се разпространява в различни канали в интернет, а понякога и от трибуната на Народното събрание. Вярно ли е обаче? Проверка на „Фактчек.бг” показва, че твърдението не е вярно. Не всички затворени въглищни централи в Германия ще бъдат върнати в употреба през зимните месеци, а отделни части от 3 централи, посочват от сайта. Страната действително е обявила временно връщането в употреба на някои блокове на три от общо 63-те въглищни централи, показват данни в „Статиста”. Това са блокове Е и F на ТЕЦ „Нидераусем”, блок C на „Нойрат“ и блокове Е и F на централата „Йеншвалде”. Съоръженията са били активни миналата зима, пуснати са в режим на готовност през юли и могат да бъдат използвани най-късно до 31 март 2024 г. Окончателно решение за удължаване на експлоатацията на блокове D и E на централата „Нойрат“ до пролетта на 2025 г. обаче не е взето.

„Ловци на лъжи”: Истината за инфлацията в Хърватия след приемането на еврото

За периода октомври-декември 2022 г., за да бъде гарантирана енергийната сигурност след спирането на доставките на руски газ, 26 блока на общо 22 въглищни централи в Европа са получили разрешение да се върнат или да останат на пазара. 19 (73%) от тези централи се намират в Германия. Средната експлоатация на 26-те блока между октомври 2022 г. и декември 2022 г. е едва 18%. За предстоящата зима обаче Германия ще запази активни общо 3 свои въглищни централи и то в непълен капацитет. Страната не се е отказала от пълното закриване на въглищните си централи до 2038 г., а електропроизводителят RWE е поел ангажимент да затвори всички свои въглищни мощности още през 2030 г., пише още на „Фактчек.бг”.

Ралица Ковачева разкри, че фалшиви твърдения се разпространяват много често във Facebook група, която се казва „Ограбената енергетика – защо българите плащат най-скъпо?”. По думите на журналиста тя е спонсорирана, за което се плаща на Meta. Групата е създадена през януари под името „Русия”. Преименувана е през юни.

Целия разговор гледайте във видеото.