Израелската армия е навлязла в северната част на Ивицата Газа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че вторият етап от войната срещу "Хамас" е започнал. Целта е унищожаване на армията и правителството на групировката и връщане на заложниците, държани в Газа.

„Нашите героични бойци имат една цел - да унищожат този враг и да гарантират съществуването на страната ни“, каза Нетаняху на прескфонференция, съобщи Си Ен Ен.

Той потвърди, че е разговарял със семействата на заложниците, държани от "Хамас", и се заклел пред тях, че ще направи всичко възможно, за да върне близките им.

Израелската армия е навлязла в северната част на Ивицата Газа

Премиерът отбеляза, че победата над  "Хамас" е "екзистенциален тест" за Израел, като заяви, че 90% от военния бюджет на групировката идва от Иран.

На брифинга министърът на отбраната Йоав Галант изрази позицията, че засилващата се офанзива ще увеличи шансовете "Хамас" да върне заложниците. 

Бенямин Нетаняху подчерта в изявлението си приликата между (конфликта с "Хамас" и арабско-израелската война между 1947 г. и 1949 г., която избухва, след като Израел обявява своята независимост.

„Войната в Газа ще бъде дълга. Това е нашата втора война за независимост. Ние ще спасим нашата страна“, категоричен е Нетаняху.

Източник: БГНЕС