Вижте кой е третият ключ за подобряване на изборния процес

„Използването на определени технологии, в случая машините, дава възможност за спекулации. Машините не могат да гарантират, че няма възможност да се фалшифицират изборите. Макар възможността да е изключително малка, това дава такава възможност”. Това заяви политологът проф. Румяна Коларова в предаването „Челюсти” по NOVA NEWS.

Според политолога Христо Панчугов три промени в Изборния кодекс биха решили много от проблемите на българските вотове – да има активна регистрация – списъците от ГРАО да се изпратят в ЦИК, да се направи професионална изборна администрация и да се въведат преброителни центрове. С това беше съгласна и Коларова.

Димитър Ганев: ПП-ДБ имаха предимство в София още през април

По думите й след подобен доклад от ДАНС Централната избирателна комисия не може да не реагира. „Въпросът е кой започна тази причинно-следствена връзка, която събужда една субкултура, която събужда определени ритуали – протестът е част от тези мобилизиращи ритуали, а в Деня за размисъл имаше протест. В самия ден на изборите активистите на ПП внасяха жалби, че искат да гласуват с машини”, припомни тя. Според Коларова признанието на премиера Николай Денков, че е изпратил несертифицирани машини в чужбина, е било неприемливо.

Според политолога Христо Панчугов по-силен е обратният ефект – на допълнително насаждане на недоверие в изборния процес. Той даде пример с ниската избирателна активност в София и вялата кампания. Панчугов запита защо две години се занимаваме с машини, а не направим така, че ЦИК и СИК да не станат професионални.

Бивш член на ЦИК: За балотажа трябва се да направи препрограмиране на машините