"Фатах" контролира само палестинските райони на Западния бряг

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна днес с палестинския президент Махмуд Абас в Рамала, предаде Франс прес. Срещата им е в момент, в който международната общност се опасява, че войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас" може да обхване и Западния бряг. 

Това е първото посещение на Блинкен на Западния бряг, откакто започна войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас", което управлява ивицата Газа. Информация за срещата бе публикувана по-рано днес от израелския в. "Таймс ъф Израел" като написа, че срещата им е посветена на бъдещето на ивицата Газа след края на войната.

Нетаняху: Няма да има прекратяване на огъня, докато "Хамас" не освободи заложниците

На 7 октомври бойци на "Хамас" извършиха безпрецедентна атака срещу еврейската държава - атака, която доведе до ответна реакция на Израел, изразяваща се в предприемането на военни действия срещу "Хамас" в ивицата Газа. "Таймс ъф Израел" припомня, че по-рано тази седмица, на изслушване в американския Конгрес, Блинкен каза, че "на някакъв етап ще е най-разумно една съживена и ефективна палестинска власт да поеме управлението на ивицата Газа, като носи в крайна сметка отговорност за сигурността" в анклава.

Първи протести в Израел срещу правителството на Бенямин Неханяху

Палестинският президент Абас казва, че предложението на Блинкен може да бъде реализирано само с двудържавно решение на израелско-палестинския конфликт. Повечето членове на сегашното израелско правителство отхвърлят подобен вариант, тъй като виждат в него заплаха за еврейската държава. Движението "Хамас" установи контрола над ивицата Газа през 2007 г., като отстрани от властта предвожданото от Махмуд Абас движение "Фатах". Понастоящем "Фатах" контролира само палестинските райони на Западния бряг.

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БТА, Иво Тасев