ГЕРБ-СДС и ДПС не влязоха в зала

След като народните представители почиваха един месец заради местните избори, днес се очакваше да възобновят своята работа. Това обаче не се случи, защото ГЕРБ-СДС и ДПС не влязоха в зала и не се регистрираха.

СНИМКИ ОТ ПАРЛАМЕНТА ВИЖТЕ ТУК

Партиите, които заеха местата си по банките, бяха от ПП-ДБ, “Възраждане”, БСП и ИТН. Въпреки това те не успяха да осигурят кворум за стартиране на пленарното заседание. Регистрираха се едва 73 от общо 240 народни представители.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков не прекрати изцяло заседанието и реши, че ще направят втори опит за стартиране на заседанието в 9:30 ч., когато  отново направиха проверка на кворума. И вторият опит за събиране на кворум обаче се провали, след като се регистрираха едва 67 депутати при необходими 121 за започване на заседанието.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков обяви, че депутатите продължават работа в четвъртък в 9:00 часа.

От „Продължаваме промяната-Демократична България” отказаха да се регистрират с мотива, че няма да позволят на „Възраждане” и хората около тях да „лидират законодателните процеси в парламента”.

ТРУС В ДПС: Защо Мустафа Карадайъ подаде оставка и кой ще застане начело на партията?

Христо Хванов отчете, че управлението е трудно,но резултатите от изборите са показали, че няма нова политическа ситуация в страната.  Кирил Петков пък заяви, че са готови на разговори. Заговори се и за това дали не трябва да бъде подписано коалиционно споразумение. Критики към управлението дойдоха и от опозицията.

„Знаем, че след изборите има моменти, когато човек трябва да направи ревизия, да осмисли резултатите си. За колегите ще са трудни моменти. Все пак изборите свършиха и ги призоваваме да дойдат в зала, за да може да работим. Цяла България чака бюджета, има вето което трябва да се отхвърли. Ще трябва да работим заедно, всички сме пратени от народа, за да сме в парламента и ще ги чакаме. Няма да се регистрираме, ако днес ГЕРБ и ДПС не дойдат в зала”, заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

„Това управление очевидно от самото начало е трудно, носи негативи на всички участници в него. Няма какво да се крием от тази реалност. Но като погледнем резултатите от изборите не можем да кажем, че възникна нова политическа ситуация. Всяка от партиите ще си направят своя анализ, но очаквам като преминат умората и емоциите - да се върнем към народната нива и да продължим да орем”, посочи и съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

„Не знам какво казват, но те лидират с помощта на ГЕРБ и ДПС. Да отидат при Делян да питат какво могат да правят какво не. Да занесат кафе на Ахмед Доган  -  Христо Иванов да дожапа до „Росенец”. Там предполагам Доган ще го посрещне с кафе… баклава… салам  - и да получи инструкции” , каза председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

Междувременно БСП, „Възраждане”, ИТН и независимият депутат Радостин Василев внесоха в деловодството на парламента мотивите за втори вот на недоверие. Той е на тема отбрана и национална сигурност. "Част от мотивите за вота е Шенген, нещо, което чакаме и бизнес и хора, които пътуват, виждате, че там положението не мърда", заяви Нинова. А от "Възраждане" призоваха ГЕРБ да ги подкрепят. "Бойко Борисов беше разочарован в неделя вечерта. Като че ли София не му беше проблем, голяма болка му се оказаха гласовете в Банкя и Варна по тази причина му даваме една прекрасна възможност да накаже тези, които са го предали според него ПП-ДБ", посочи Костадинов.