По думите му фокусът на посещението на европейския комисар в България са големите мащаби на корупцията с европейски средства

„Имаме европрокуратура, която може да се опита да постави по различен начин темата корупция – да повдигне обвинение през българския съд и да покаже, че тези обвинения могат да издържат в съда. За Лаура Кьовеши България е доста важна страна – тук се прави този социално-политически експеримент на ЕС да се направи наднационална институция, която да преследва корупция, злоупотреби, клиентелизъм. Тя се опитва да намери съюзници”. Това заяви Тихомир Безлов, главен експерт програма " Сигурност" в Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS. Повод за гостуването му е посещението на председателя на европрокуроратурата Лаура Кьовеши в България.

Лаура Кьовеши е на посещение у нас

„За нея е важно България да подкрепя Европейската прокуратура, големият риск е да има обвинения, които съдът да не уважи”, обясни Безлов и даде пример, че нямаме сериозна присъда на политик или на голям олигарх. Сега въпросът е какво ще се случи, ако имате такова дело в българския съд, повдигнато от европейска прокуратура, вярно, от български прокурори”, каза Безлов.

По думите му фокусът на посещението на европейския комисар в България са големите мащаби на корупцията с европейски средства и възникналата конфронтация с ОЛАФ (Европейската служба за борба с измамите) – ОЛАФ разследва за около 300 млн., а европейската прокуратура говори за 5 млрд. евро.

Сигнал от Петър Петров-Еврото: Твърди, че е давал подкупи на български европрокурор

Той смята, че очевидно фокусът на посещението на европейския комисар Лаура Кьовеши е антикорупция. Безлов припомни, че при предишното идване на Кьовеши беше арестуван Бойко Борисов, но сега тогавашните управляващи са в сглобка с ГЕРБ.

Очаква се европейският главен прокурор Лаура Кьовеши да се срещне с премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел в рамките на форума „Антикорупция, демократична устойчивост и икономическа сигурност". Кьовеши ще разговаря и с ръководството на МВР. Визитата на европейския главен прокурор е по покана на Центъра за изследване на демокрацията.

Европрокуратурата осъди опита за атентат срещу главния прокурор на България