Десетки селища са без ток

Ураганният вятър в България взе две жертви и нанесе много щети в цялата страна. Бедствено положение е обявено в област Варна и в 6 общини в Шуменско. Десетки селища са без ток.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Варна:

Загинала жена и сериозни материални щети в обхвата на целия град. Това е равносметката от разразилата се буря. Още снощи поривите на вятъра достигнаха до 120 км/ч. Стихията помете всичко по пътя си. Кметът на града Благомир Коцев обяви бедствено положение във връзка с усложнената обстановка.

„43-годишната жена е загинала в следствие паднали клони, които са я затрупали. Ударът е бил в областта на главата. Пристигналите екипи, които са извадили тялото, също са пострадали”, обясни гл. инспектор Христо Захариев, началник на I РПУ – Варна.

Местните жители разказват, че такава буря не са виждали от години.

„До вчера бяхме с летни температури, а днес е същинска зима. Положението е „от джапанките в ботушите”, казва живеещ в града.

Кметът на града Благомир Коцев направи изявление.

„Взети са всички мерки. Екипите са на терен. Поривите на вятъра са около 30 метра в секунда. Вълнението на морето е около 6 бала. За момента ситуацията не се подобрява”, заяви той.

25 души са блокирани в хотел в Аксаково

В неделя следобед вятърът утихна, но тепърва предстои да се оценява размера на щетите. И докато във Варна обстановката започва да се нормализира, то в областта ситуацията продължава да е динамична. Десетки населени места останаха без електричество, а заради снежни преспи 25 души останаха блокирани в хотел в община Аксаково, като сред тях има и пострадали.

Обявиха бедствено положение във Варненско, има жертва и блокирани хора (ВИДЕО+СНИМКИ)

Бургас:

Сигнали за лошо време, паднали дървета и аварии с електричеството в следствие на силния вятър на територията имаше и в този морски град. 105 сигнала за материални щети са получили аварийните екипи за изминалото денонощие. За момента няма сигнали за пострадали и бедстващи хора. А заради силния вятър вълните край Черноморието надхвърлиха 5 метра.

Най-тежка беше ситуацията в община Руен, където около 30 села останаха без ток през изминалото денонощие. В повечето вече е електрозахранването е възобновено. Пътят към Малко Търново е проходим при зимни условия.

Отворен е пътят за Обзор. Към него беше пренасочена  снегопочистваща техника от АМ „Тракия”. Причината – нежеланието на фирмата да извади на пътя снегопочистващата техника. Затова ще бъде поискано прекратяването на договора й. От фирмата обаче контрираха и казаха, че цяла нощ са изпълнявали задълженията си.  

Добрич:

Усложнена е обстановката и в цяла Североизточна България. Освен Варна, сред най-засегнатите е и Добрич.

„Основни пътища са затворени между Варна и Добрич. Прекъснато е електричеството и в област Шумен. Във Варна сме евакуирали повече от 70 души, в Шумен повече от 30”, обясни началникът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" Александър Джартов.

Топола падна върху кола и уби мъж в София

Шумен:

Лошото време блокира пожарни коли и снегопочистваща техника в Шуменско. В 6 общини е обявено бедствено положение.

„Над 27 души са спасени, част от тях се намират в различни кметства на общини и села. Имаме 4 закъсали противопожарни автомобили вследствие на снегонавяванията. В единия имаше 6 граждани. В момента правим организация за снабдяване на пожарните автомобили с горива, тъй като на територията на някои общини няма ток”, обясни директорът на РДПБЗН Иван Иванов.

София:

В столицата са получени десетки сигнали за паднали дървета. Топола се стовари върху движеща се кола и уби 64-годишен мъж, а съпругата му бе настанена в „Пирогов”. Тя е в стабилно състояние и няма опасност за живота й.

„Обработили сме 46 сигнала в събота. Дирекция „Аварийна помощ и превенция” е премахнала  над 1000 опасни дървета. Но при това дърво, което уби човек, нещата не стоят така. То е здраво, нещо се е случило в кореновата система”, заяви Красимир Димитров, директор на „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община.

Сняг и силен вятър във Варненско, има и жертва на лошото време

Пловдив:

Силна буря със скорост над 100 км/ч. се разрази снощи в Сопот, съобщи кметът на общината Станислав Стоенчев. Ураганният вятър прекърши множество дървета. Пострадал е покривът на СУ „Иван Вазов“. В ПГ „Ген. Владимир Заимов“ има счупени прозорци и дограма. Има прекъснати жици на електроразпределителната мрежа.

Стара Загора:

 Аварийните екипи са се отзовали на 26 сигнали за паднали дървета и клони в града. Два автомобила са с щети. Няма пострадали хора. 

Проходът на репубриката:

Тежка нощ за пътните служби и при проходите. на „Хаинбоаз”. Частични навявания от сняг е имало по високите точки на старопланинския проход. Аварирали тирове на места затрудниха движението.

Десетки жители на Габрово останаха без ток до днес на обяд.

Кодове за опасно време в половин България в неделя

Сигнали за паднали дървета и клони, висящи ламарини, неукрепени билбордове в Пловдив (СНИМКИ)

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Очакваме вашите снимки и видеа от бедствието и щетите във Варненско в рубриката ни „Моята новина”.