„За първите десет месеца на т.г. са предотвратени над 170 000 опита за незаконно преминаване на границите", каза той

Над 90% от хората, участващи в каналджийските мрежи на наша територия, не са български граждани. Това каза в Брюксел министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Там той участва в Международната конференция за създаването на Глобален алианс за противодействие на каналджийството. По думите му, у нас има рекорден брой осъдени за каналджийство.

Мигранти разказват как навлизат в Европа

„За първите десет месеца на тази година са предотвратени над 170 000 опита за незаконно преминаване на границите, което е с 21% повече от същия период на миналата година. Анализите ни показват, че над 90% от хората, участващи в каналджийски мрежи, не са български граждани. Огромната част от приходите на тази дейност се генерират извън страната ни”, каза Стоянов. 

„От началото на годината са образувани 1277 досъдебни производства за подпомагане на незаконното преминаване на границата и незаконния престой в страната, което е с почти 60% повече от същия период на миналата година. Почти половината от всички досъдебни производства са образувани през последните месеци, след влизането в сила на новите законодателни промени. Само в периода от август до октомври са иззети над 400 МПС, използвани за превозване на мигранти. Съществено е увеличен и броят на постановените присъди за такива престъпления. За първите девет месеца на тази година са осъдени 809 лица, което е с 31% повече от цялата предходна година и три и половина пъти повече от цялата 2021 г“. 

Илва Йохансон: В ЕС незаконно са проникнали 300 000 мигранти от началото на годината

Международната конференция за създаването на Глобален алианс за противодействие на каналджийството събра днес в Брюксел 415 участници – представители на 57 държави. „Участието ми в този форум е изключително висока оценка, огромно доверие и признание за България, за служителите на МВР и в частност за мен“, допълни Калин Стоянов.

Гробище за бежанци: Десетки изоставени тела на мигранти в Странджа и Сакар

Българският вътрешен министър предостави информация за активните действия, предприети от страната ни, и постигнатите резултати в противодействието на този вид престъпления. Той припомни, че България е ангажирана с охраната на една от ключовите външни граници на ЕС – тази с Република Турция. За първите десет месеца на тази година са предотвратени над 170 000 опита за незаконно преминаване на границите, което е с 21% повече от същия период на миналата година, допълни вътрешният министър.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов представи постигнатото от страната ни на Международна конференция, инициирана от еврокомисар Илва Йохансон. Форумът събра в Брюксел 415 участници – представители на 57 държави, съобщиха от Министерството на вътрешните работи. 

Източник: Пресцентър на МВР