Причината - влизане на турски войници в района на Агиос Дометиос

Република Кипър предприема мерки във връзка с възникналия нов конфликт от страна на кипърските турци в буферната зона на острова, заяви днес парламентарният говорител на Република Кипър Константинос Летимбиотис, цитиран от кипърската агенция КНА.

Пред журналисти Летимбиотис каза, че задействането на мерки от страна на Кипър е започнало от тази сутрин и има план, който не може да бъде публично оповестен. Той отбеляза, че някои мерки са видими, други не.

Лавров е прелетял над Турция и Гърция, но не и над България

Преди два дни Летимбиотис съобщи, че турски войници на непризнатата от световната общност Севернокипърска турска република (СКТР) са влезли в буферната зона в района на Агиос Дометиос, като малка група от тях са се настанили в необитаема сграда, известна с името „Къщата на Мария“, и са поставили въртяща се камера и антена.

„Чакаме и сме в постоянна комуникация с мироопазващите сили на ООН, това е целта, да се подсигури режимът на буферната зона“, заяви правителственият говорител и добави, че от първия момент, в който са се случили събитията в „Къщата на Мария“, е имало оценка и планиране.

Летимбиотис посочи, че мироопазващите сили са информирани преди да бъдат въведени тези мерки. Според информация на мироопазващите сили положението остава непроменено в буферната зона, съобщи Летимбиотис и подчерта, че правителството е в постоянна връзка с тях по въпроса.

Това е вторият път на напрежение в буферната зона в рамките на няколко месеца, след като през август край селището Пила кипърски турци нападнаха група миротворци на ООН, опитващи се да им попречат в изграждането на път, свързващ селището с територията на острова, контролирана от кипърски турски власти.

Въпреки влошаването на перспективите за възобновяване на преговорите между двете страни в началото на октомври кипърските гърци и кипърските турци се договориха да продължи изграждането на пътя между Пила (на турски - Пиле) и Арсос (на турски - Йигитлер), при условие че бъдат премахнати турските военни постове в буферната зона и юрисдикцията на ООН в района не се оспорва.

 

Източник: Анна Нацариду, БТА