Коментираха го и вицепремиерът Мария Габриел, и председателят на НС Росен Желязков

Първи политически реакции, след като президентът Румен Радев наложи вето върху предоставянето на бронирана техника за Украйна.

В мотивите към ветото е отбелязано, че депутатите не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението. А това от своя страна ги е лишило от възможност да вземат обективно решение дали въпросната техника е с отпаднала необходимост. Според президента не са взети предвид нито военновременните задачи, вменени на МВР, нито нуждите на Гранична полиция и Пожарната. Според държавния глава предоставяната на Украйна високопроходима техника би могла да се ползва при охраната на българската граница и при бедствия и аварии.

Решението на държавния глава коментираха вицепремиерът Мария Габриел и от председателят на НС Росен Желязков.

Наложеното от президента Румен Радев вето върху споразумението за предоставяне на бронирана техника на Украйна ще бъде преодоляно, каза пред журналисти в Шумен премиерът акад. Николай Денков, цитиран от БТА. „Това вето ще бъде преодоляно веднага, така че не виждам за какво да коментирам. След това ще коментирам, каза Денков. 

Президентът наложи вето върху предоставянето на бронирана техника на Украйна

„Мога да изразя съжаление за това решение, защото, доколкото ми е известно, отпадналата необходимост се случва по време на служебните правителства и не ми е известно след това да са взимани мерки те да бъдат използвани в други ситуации, така както са цитирани. Освен това, смятам, че решението беше съгласувано с МВР, с необходимите структури, за да бъде много ясна позицията на България. На фона на преди това случилите се дебати не очаквам промяна в позицията на Народното събрание”, заяви вицепремиерът Мария Габриел.

„В този смисъл президентът е последователен. Както знаете, българската конституция ясно дефинира целите на външната политика и една от тези цели е установяване на справедлив международен ред, така че позицията на България за войната в Украйна е последователна и има необходимото мнозинство, което ще преодолее ветото на президента”, каза председателят на НС Росен Желязков.

„Демокрация и свобода не може да се защитават и отстояват с политическо лицемерие и с различни позиции за външна и вътрешна употреба”, се казва в позиция на ПП ГЕРБ, цитирано от БГНЕС. „Като член на НАТО и ЕС България следва позицията на демократичния свят. А мнозинството в парламента има ясна и последователна евроатоалнтическа политика в подкрепа на правото на Украйна да защитава своите граждани и територии”, посочват от ГЕРБ. „Очевадно е, че за пореден път президентът Румен Радев демонстрира неадекватна позиция за държавен глава на страна от ЕС и НАТО. Суверенитет и стабилност не се постигат с разделени институции и различни позиции по геостратегическите теми, подчертават от ГЕРБ. 

ГЕРБ: Радев демонстрира неадекватна позиция за пореден път

„Решението на президента Радев да наложи вето върху предоставянето на бронирана техника за Украйна може да се определи само с една дума - срам!”, заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, цитиран от пресцентъра на партията. „След това решение е още по-категорично ясно колко е важно за България да има евроатлантическо парламентарно мнозинство и подкрепяно от него евроатлантическо правителство”, заявява още депутатът. „Защото всичко друго рискува страната ни да бъде отведена на един друг, неевропейски и опасен  път  - към Москва, към Путин, където проруските политици искат да я отклонят”, се казва още в позицията на Пеевски. „Затова Народното събрание още тази седмица трябва да преодолее ветото на Президента, като с това потвърди нашата подкрепа към Украйна и украинския народ. Затова в Парламента и политическия ни живот най-важният, обединяващ фактор трябва да бъдат и да останат споделените евроатлантически ценности, които са безалтернативни”, се казва в позицията.

Пеевски: Ветото на Радев за БТР-ите е срам

„Ветото на президента върху споразумението за предоставяне на бронирана техника на Украйна е правилно и ние ще го подкрепим", заяви пред журналисти Корнелия Нинова, цитирана от БТА. „От началото до края на тази сделка ПГ на „БСП за България“ беше против", заяви тя и добави, че мотивите на президента почти изцяло съвпадат с изказванията на групата от трибуната. „Аргументите ни бяха първо за липсата на достатъчно информация, второ - че нямаме доказателства, че тази техника е с отпаднала необходимост, трето – че тя може да бъде ползвана в бедствени ситуации, за охрана на оградата и т.н., и четвърто – че това дарение е в ущърб на националната сигурност и защита на националния интерес, националните граници и населението при бедствия и аварии", посочи Нинова.

БСП ще подкрепи ветото на президента за даване на БТР-и на Украйна

„Изненадващо, абсолютно несъстоятелно вето на президента", каза пред журналисти Ивайло Мирчев, депутат от  ПП-ДБ и член на Комисията по отбрана. „Нито един от мотивите не е релевантен, още повече, че те бяха изговорени в залата", заяви Мирчев, цитиран от БТА. „Като се започне от това, че депутатите не били запознати, което не отговаря на истината, тъй като в секретното деловодство на Народното събрание (НС) има доклад, и минем през предложението на президента БТР-те да отидат за опазването на границата, което е обида към българските граничари, защото тези машини не могат да бъдат там”, обясни депутатът. „Те не са били и по време на Студената война там”, добави Мирчев. За идеята на Радев да бъдат дадени на Гражданска защита Мирчев посочи, че, преди да бъде взето решението, е попитал въпросната институция дали имат нужда от тази техника и отговорът е бил, че имат достатъчно техника и тези машини не им вършат абсолютно никаква работа.

Мирчев: Абсолютно несъстоятелно вето на президента

„Президентът близо две години управляваше с негови служебни правителства, ако имаше желание тези БТР-и да отидат в Гражданска защита, можеше да го направи", отбеляза Ивайло Мирчев. От тази гледна точка това е „политическо лицемерие на президента, с което, очевидно, иска, първо, да засвидетелства вярност към Митрофанова (Елеонора), второ – да генерира енергия за собствения му политически проект на фона на тази помощ, която България може да изпрати“, коментира представителят на ПП-ДБ. По думите му тези БТР-и са стари, те са взети в България за Възродителния процес. „Много се надявам президентът да не иска да се връщат тези времена, в които БТР-и се използват срещу български граждани, срещу протестиращи български граждани", допълни Ивайло Мирчев.