Коментар на Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация

Промени в закона предвиждат младежите до 18-годишна възраст да могат да излизат навън след 22.00 ч. без придружител, само ако носят декларация от родителите си. Единствено с документа непълнолетните ще могат да влизат в заведения, кина, театри и търговски обекти. Такива ограничения има и сега в някои общини, но целта е промяна на национално ниво. Ресторантьорите обаче са недоволни от въвеждането на тази мярка. 

"За нас е изключително важно да се въведат нормалните европейски практики при изготвянето на такива нормативни актове и да се питат заинтересованите лица. В  случая това са браншовите организации на хотелиерите и ресторантьорите”. Това коментира в ефира на „Здравей, България” Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Предложение: Младежите до 18 години - навън след 22 ч. само с подпис на родител

По думите му, ако браншовите организации са били питани предварително, отговорът щял да бъде, че „това е поредното недоразумение”. „И то не защото сме против предпазването на децата от вредно въздействие - каквото и да е било то. Но в случая стана излишно бюрократизиране – включително и на нашата дейност. Ние нямаме контролни функции. Даже помежду си се шегуваме, че вече трябва да направим Национална агенция за ресторантьорска сигурност. За пореден път правим излишни документи, които знаем, че всеки може да фалшифицира”, категоричен е той.

Димитров обясни, че в настоящия момент има закон, който се спазва, а именно лица под 18 години не могат да са в питейни заведения след 22 часа. „Сега изкарваме някаква измислена декларация. Ясно е, че това е поредният коьрфишек, който няма да работи”, посочи той.

Повече по темата гледайте във видеото.