Той уточни, че трябва да има избори и нормално управление на страната

НС създаде временна комисия по повод Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ".

НС създаде временна комисия по повод Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Договорът с „Боташ” е неизгоден за България. Той е 13 годишен и е сключен без да бъде информирана Комисията по енергетика в НС, както и НС. Този договор е направен по такъв начин, че ние плащаме за преноса по 486 000 долара на ден. 15 милиона на месец. Ако се откажем от този договор неустойката за България е над 2 млрд. долара.По този начин турската държавна компания може да влезе в цялата газопреносна мрежа на страната ни и да стигне до газопреносната мрежа на ЕС. Заради това има и действия от страна на ЕК спрямо този договор. Това каза в предаването „Здравей България” по NOVA Борислав Гуцанов, депутат от ПГ на "БСП за България".

България на прицел от ЕК: Разследват сделката "Булгаргаз" - "Боташ" и таксите за пренос на руски газ

Той уточни, че договорът е подписан в рамките на 5 дни, което е абсурдно кратък срок. „Радвам се, че вчера за първи път имаше действия в НС, които дадоха възможност на опозицията да направи тази Комисия”, добави той.

Росен Христов: В Европа смятат, че договорът "Булгаргаз - Боташ" е изгоден за България

Според него трябва да се установи кой е подписал този договор, защо е трябвало това да се случи и ще има ли наказа заради тези действия.

Той уточни, че трябва да има избори и нормално управление на страната. „Това срамно и опасно за държавата управление трябва да си отиде”, каза още Гуцанов.  

Целия разговор гледайте във видеото.