Дъждовете тази година са много над средното ниво и това увреди плодовете на суровината, отглеждана в Африка

Остават броени дни до Коледа, a в този период на годината на почит е шоколада. Всяка година милиони фигури от шоколад на добрия старец се подаряват по света.Тази година обаче шоколадът ще е значително по-скъп. Вкусните фигури на Дядо Коледа в Германия са традиция. Производството започва още в началото на май, за да поемат на път и да бъдат доставени в различни точки на света.

Българи произвеждат шоколад във фабрика в Тоскана

Независимо докъде ще стигнат обаче, цените на шоколада тази година ще бъдат значително по-високи. Причината е проблем с реколтата от какао в Африка, причинена от дъждовете там. В Кот д’Ивоар например - страна водещ производител на какао, дъждовете тази година са много над средното ниво и това увреди плодовете, които бяха изгнили отвътре. В съседна Гана, втората по големина страна-производител, ситуацията също не е много по-добра. Там дъждът доведе до разпространение на болестта „черна шушулка“.

Освен това има още един сериозен проблем - златотърсачите. Те изкупуват плантации, а фермерите ги продават, поставени под натиска на трудната икономическа ситуация. Така обработваемите площи стават по-малко, а златният бум често води до отравяне на водата и обезлесяване на земите.

„В кухнята на „На кафе”: Как да си приготвим кокосова бомба (ВИДЕО)

Резултатът от всички тези проблеми неминуемо е повишение на цените. Не само на какаото, но и на захарта и разбира се - на шоколада. Така че що се отнася до сладката страна на предстоящите празници, на касата в супермаркета ни очаква недобра изненада. Тук в Германия вносните цени на какаовите суровини са се повишили с почти 60 процента в сравнение с миналата година. Друга важна съставка за приготвяне на шоколад - захарта, също е повишила цената си с над 26 процента през тази година.

Но ако погледнем към Африка и страните-производителки на какао, там проблемът е голям. От една страна е борбата с климатичните промени, а от друга високата инфлация в региона. Така много производители на какао изпадат в криза и покупката на торове и пестициди за следващата година става все по-трудна. А от какаовите кооперации в Кот д’Ивоар и Гана заявиха, че именно приходите от какао помагат на много от децата в тези страни да посещават училище.