Международните наблюдатели твърдят, че е имало много нередности по време на вота

Привърженици на класиралата се на второ място коалиция "Сърбия срещу насилието" обвиниха президента Александър Вучич в манипулиране на изборите. И във вторник вечер в Белград се проведе протест, а двама лидери на опозицията обявиха гладна стачка. От там специално за NOVA се включи N1-Сърбия Душан Младенович.

Протест и гладна стачка на опозицията в Сърбия

Сръбската прогресивна партия по всяка вероятност спечели изборите в Сърбия, но опозицията оспорва резултатите и призовава за анулирането им в столицата Белград. Снощи пред сградата на Републиканската избирателна комисия опозицията заедно със свои поддръжници започна да хвърля яйца, тоалетна хартия и домати. Някои от тях се опитаха да нахлуят в сградата, но не успяха. Двама от лидерите на опозицията са вътре и обявиха гладна стачка, разказа Младенович.

Стефан Иенах, ръководител на делегацията на ПАСЕ обясни на какво е бил свидетел. „Видях бюлетини за гласуване, които бяха направени на копирна машина, с предварително отбелязани кандидати също на копирната машина. Това е фалшифициране на бюлетини, а тези, които са го направили, са имали печат на комисията и това трябва да бъде разследвано от полицията”, категоричен е представителят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Вучич обяви, че печели абсолютно мнозинство на парламентарния вот в Сърбия

Пред сградата на Републиканската избирателна комисия се събраха много хора, които обвиниха опозицията, че не е способна да се справи със ситуацията около изборите. Международните наблюдатели твърдят, че е имало много нередности по време на вота, сред които групови гласувания, пускане на допълнителни бюлетини в урните, както и в манипулация на медийния пейзаж. Според наблюдателите, президентът Вучич постоянно е бил в полезрението на медиите, докато опозицията не е присъствала изобщо.

Управляващата партия спечели 46% подкрепа, докато опозицията – само половината от гласовете – едва 23%.