Всяко второ дете в България е чувало, виждало или преживяло агресия, показва изследване на УНИЦЕФ

„Насилие върху жени и деца има в цял свят, в цяла Европа. Това явление не е само в България, но тук има много малко услуги и много малко хора, които могат да се справят. В последните години имаше безхаберие и на институциите, и на политиците. Това даде възможност на извършителите да се почувстват безнаказани”, заяви клиничният психолог от фондация „Анимус” Надежда Стойчева в предаването „Челюсти” по NOVA NEWS. Думите й са часове след като бе разкрито убийство в Пазарджишко – съпруг уби жена си с пушка.

Тя даде номера на горещия телефон на фондация „Анимус” – 0800 18 676, на който жертвите на домашно насилие могат да се обадят, да поговорят анонимно и да разпознаят себе си като жертви, защото понякога това е невъзможно за тях. В същото време психологът призна, че в Западна и в Южна България няма кризисни центрове. Планира се изграждането им, допълни представителят на фондацията. Тя призова жертвите на домашно насилие винаги да търсят помощ и към призива й се включи и адвокат Димитър Марковски.

Задържаха мъж за убийството на съпругата му в Пазарджишко

Според адвокат Димитър Марковски законодателството ни за борбата с домашното насилие е добро, сегашните промени, които влизат в сила от 1 януари 2024 г. също са добри. Той призна, че с чест и достойнство изпълнява служебните си ангажименти, защитавайки дори домашни насилници. 

Той обясни, че от един шамар с времето насилието се увеличава. „Това съм го забелязал и в т.нар. „престъпен градеж”. Има хора, които са оперирани от чувство за вина, те нямат никакво чувство за вина”, обясни Марковски. Според психолога, често насилникът вменява чувство за вина на жертвата.

В България няма и никаква превенция, обясни Стойчева. „В личен план всяка жена се стреми до последно да направи всичко, за да запази семейството си, дори да жертва себе си”, обясни психологът.

От началото на 2023 г. до 18 декември само във фондация „Анимус” има 3202 случая на домашно насилие. Голяма част от тях са на горещата телефонна линия, други са в кризисните звена, в консултативните центрове. „Имаме много случаи, след нападението над Дебора случаите на жени, които се обръщат към нас, се увеличиха”, заяви Стойчева.

Разследването по случая "Дебора" приключи

Според нея едната причина е, че обществеността е показала неприемане на насилието. Другата причина – „някои от жертвите се замислиха дали рискът за живота им не е много висок. Институциите трябва да правят такава оценка – за ескалация на насилието и за риска за живота на потърпевшите. Институциите не искат да оценяват риска”, каза психологът. Според нея половината от българския народ е против Закона за защита от домашното насилие.

Тя обясни, че много трудно се извеждат деца, жертви на сексуално насилие. „В новия закон ще има възможност насилникът, който не може да владее агресията си, да се поправи”, допълни Стойчева. „Изследване на УНИЦЕФ за България показва, че всяко второ дете е виждало, чувало или преживяло насилие”, допълни психологът.