Калифорнийска компания преобразува самолетите с реактивно гориво да работят с водород

Базираната в Калифорния компания Universal Hydrogen преобразува самолетите с реактивно гориво да работят с водород. Президентът на компанията Марк Казън казва, че това ще намали въглеродните емисии в авиацията, тъй като водородът произвежда само топлина и вода, предава Voice of America (VOA).

Водата излиза през изпускателната тръба зад самолета като водна пара, казва Марк. След самолета остава водна следа, а не такава от CO2, азотен оксид, сажди и други, допълва той.

Страните не успяха да намерят консенсус по заключителната декларация на COP28 (ВИДЕО)

Използваната технология се нарича електрически двигател. За да има място за водородните клетки, част от седалките трябва да бъдат премахнати. Електрическото задвижване е по-тежко от газовата турбина, но инженерите казват, че това се компенсира с по-голямата ефективност на водорода.

Кадри на НАСА показват мащаба на климатичните изменения на нашата планета (ВИДЕО)

Задвижването с водородни горивни клетки е около два пъти по-ефективно от турбовитловия двигател. Това означава, че можем да пътуваме два пъти повече за същото количество водород.

Иновация: Исландска компания превръща въглеродния диоксид в камък (ВИДЕО)

Друго предимство е, че полетът е много по-тих. Когато няма турбина, единственият шум, който идва е от въртящото се витло.

Компанията работи за пускането на водородните самолети в търговска експлоатация до 2026 г., Те ще могат да летят по маршрут с продължителност до три часа.

Източник: Voice of America (VOA)