След Кот д'Ивоар американският държавен секретар посети Нигерия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен проведе разговори във вторник и сряда в Нигерия - най-голямата страна по население и икономика в Субсахарска Африка. Посещението му на континента идва на фона на опасения за стабилността в Сахел в Западна Африка след няколко преврата в Мали, Буркина Фасо, Гвинея и Нигер от 2020 г. насам, съобщава Voice of America (VOA).

Държавният секретар Антъни Блинкен се срещна с нигерийския президент Бола Тинубу във вторник и похвали лидерския му подход, но каза, че не е тайна, че има предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени, за да се отключи пълният потенциал на демокрацията в Африка.

"Все още сме тук": Индианците, които разказват за себе си чрез изкуството (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Справянето с корупцията, улесняването на чуждестранните компании да репатрират капитал – всичко това ще доведе до трансформация и ще привлече преки инвестиции. Знам, че президентът Тинубу е фокусиран върху тези предизвикателства и ние също така приветстваме неговите много смели икономически реформи за уеднаквяване на валутата и субсидиите за гориво”, каза Блинкен.

„Обсъдихме и предизвикателствата пред демокрацията и сигурността в Западна Африка. Ние високо оценяваме лидерството на Нигерия в ECOWAS, за да се опитаме да преминем към връщане на конституционния ред и демокрацията в Нигер, след като те бяха нарушени”, допълва още той.

Да освободиш духа си в търсене на щастие: Жители на Сиатъл рисуват стенопис (ВИДЕО)

Блинкен пътува до Нигерия от Кот д'Ивоар, където се срещна с президента Аласан Уатара и обсъди предизвикателствата пред регионалната сигурност.  

Дипломатическият ангажимент на администрацията на Байдън към Африка е забележителен, коментира експерт пред VOA. 

Източник: vesti.bg/Voice of America