„Тъкмо бяхме приключили с едните бебета и се наложи да извадим следващите”, коментира акушер-гинеколог

Само за една нощ две жени родиха тризнаци (общо 4 момичета и 2 момчета) в „Майчин дом”. От лечебното заведение определиха това като изключително рядко събитие. Интересна и отново доста рядка статистика е, че и при двете бременностите са настъпили спонтанно (без използване на методите на инвитро оплождане).

„По научни данни на всеки 6400 раждания едно е от триплодна бременност, а две раждания наведнъж си е цяло чудо“, това каза акушер-гинекологът Сергей Славов, ръководител на екипа, изродил двете майки.

За пръв път от 50 години: Единственото бебе в село Гайдари е германче (ВИДЕО)

„В повечето случаи ражданията на тризнаци се случват чрез цезарово сечение, като предизвикателства има както за износването, така и за проследяването на бременността, защото при триплодна бременност усложненията са много чести. Но, за щастие, нашите тризнаци се родиха със задоволително тегло и в точен момент - в 33-34 гестационна седмица, когато зрелостта на бебетата е достатъчно добра, за да се развият след това безпроблемно“, обясни още д-р Славов.

„Тъкмо бяхме приключили с едните бебета и се наложи да извадим следващите. Незабравимо е!“, коментира акушер-гинекологът д-р Цветелина Попова.

Белобрадова: Споделеното родителство трябва да се уреди нормативно

За 39-годишната Галина Ангелова това е четвърто по ред раждане. Вечерта на 28 януари постъпва с контракции в „Майчин дом“, пренасочена от Спешното отделение в Дупница. Малко по-късно проплакват нейните три здрави момичета. Сутринта на 29 януари на бял свят се появяват и тризнаците (две момчета и момиче) на Невсе Сакали - на 25 г. от село Брезница. За нея това е първо раждане.

Майките и бебета са в стабилно състояние под грижите на неонатолозите в „Майчин дом“.

Източник: БГНЕС