Вчера президентът Макрон поиска Брюксел да регулира вноса на селскостопански продукти от Украйна

Нов ден на недоволство за френските фермери. Франция е най-големият селскостопански производител в Европейския съюз, а протестите на земеделците продължават вече повече от седмица, въпреки опитите на управляващите да успокоят ситуацията.

Вчера президентът Еманюел Макрон поиска Брюксел да регулира вноса на селскостопански продукти от Украйна и да облекчи законите за земеделците. Фермерите твърдят, че не получават достатъчно заплащане, че са задушени от сложното европейско законодателство по отношение опазването на климата и са изправени пред нелоялна конкуренция от евтин внос. 

Продължава недоволството на фермерите във Франция

Франция обяви конкретни мерки, с които да отговори на исканията на фермерите. Финансовият министър заяви, че ще бъдат открити 500 контролни точки в цялата страна. Там ще се проверява дали големите вериги от магазини налагат прекалено ниски изкупни цени на земеделска продукция. Закон за подобен контрол вече съществува.

Един от проблемите, които фермерите посочват е, че този закон не се прилага на практика. Иначе тази сутрин френските медии писаха, че колона от трактори вероятно е тръгнала към Париж. Това беше заключението им, след като бронирани машини на полицията по спешност бяха разположени южно от столицата, край летище "Орли". Вероятно полицаите са изпратени там, за да спрат евентуален опит за блокада.

Освен във Франция, протести има и в редица други държави, в това число - Полша и Германия. В Белгия пък фермерите се заканиха да останат с тракторите си в центъра на столицата до срещата на върха на Евросъюза, която започва утре.