"За 14 г. от създаване на Центъра за асистирана репродукция са се родили 15 000 деца", заяви проф. Стефан Константинов

Нужно е ясно да се постави граница до каква възраст обществото може да заплаща за инвитро процедурите. Въпросът е етичен и финансов. Това заяви бившият здравен министър Стефан Константинов в предаването „Челюсти” по NOVA NEWS. Думите му са по повод смъртта на българката, която на 62-годишна възраст роди близначета, от които едното почина.

Според адвокат Божидар Терзийски определянето на пределна възраст, при която една жена може да стане майка с помощта на асистирана репродукция, трябва да се определя по медицински показатели в зависимост от яйчниковия резерв на жената.

Константинов е убеден, че методът инвитро не решава демографски, а здравен проблем. „За 14 г. от създаване на Центъра за асистирана репродукция са се родили 15 000 деца. Това е съизмеримо с броя на хората, които само за една година емигрират от страната. Многократно по-малко от хората, които са починали. С този метод решаваме здравен проблем – човек да има деца, е най-важното”, допълни проф. Константинов.

75-годишна индийка стана най-възрастната майка на света (СНИМКИ)

„Средната продължителност на живота в България е 70 години. Ние сме изчезващо население като цяло. Според доклад на ООН през 2050-та година ще сме минус 37% - под 5 млн. души. Едно дете никога не е излишно, то може да бъде дадено за осиновяване за хора, които не могат да имат дете”, обясни адвокатът.

Една от най-старите майки в света: Първи разказ на 70-годишната жена, родила близнаци

Целия разговор гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase