Той е разработил система с въздушен генератор

Ученик от Малави осигурява безплатно електричество в своята общност. Той използва въздушен генератор и по този начин избягва използването на гориво. Експертите имат въпроси относно функционирането на системата, но правителството обещава подкрепа на младия изобретател, съобщава Voice of America (VOA)

Изобретението цели да спести пари, които селяните харчат за закупуване на факли и батерии, за да осветят домовете си.

"След като осъзнах, че се сблъскваме с много проблеми, когато нямаме достъп до електричество,  ми хрумна да се опитам да го произвеждам", разказва изобретателят Ърнест Андрю.

18-годишният младеж казва, че неговият генератор произвежда 1000 волта електроенергия. Вече е свързал девет къщи със собственоръчно направен трансформатор.

Избори в Индонезия 2024 г.: Кои са кандидатите за президентския пост

"Тази система генерира електричество с помощта на въздух. За да накарам една крушка да светне, използвам енергия, съхранена в бутилки. Експериментирам с магнитната енергия, за да определя колко ток мога да произведа. След това генерирам електроенергия в зависимост от броя на къщите, които искам да захранвам", добавя Андрю.

Експертите обаче се оплакват, че младежът не успява да обясни как използва въздуха за генериране на електроенергия, или казват, че може би умишлено го крие, за да попречи на други да го копират.

"Не знаем какъв тип въздух използва, не знаем какво прави въздухът, за да произвежда енергия. Не знаем как го вкарва в системата. Той не ни дава отговор на тези въпроси. При това положение как може ние, като инженери, да оценим неговото изобретение и да му съдействаме", коментира електроинженерът Али Катумба. И добавя, че ако се окаже реална, иновацията на Андрю ще бъде оценена като една от най-необикновените в света. Наскоро висока оценка на иновативната система даде и министърът на енергетиката Ибрахим Матола.

Властите в окръг Дова осигуриха обучение и дариха на Андрю електрически проводници, защитно облекло и приспособление за измерване на електрическото напрежение, съобщават от Voice of America (VOA).

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of Amerika