Испанката Мария Морера навърши 117 г.

Най-възрастният човек в света Мария Браняс Морера навърши 117 години. Учените се надяват, че испанската пенсионерка може да помогне за разкриването на тайните на дългия живот.

Морера е родена в Сан Франциско на 4 март 1907 г., докато градът страда от втора вълна на бубонната чума. Семейството взема решение да се върне в Испания през 1915 г. по време на Първата световна война, след като бащата на Мария – Хосеп, се разболява. В крайна сметка той умира от туберкулоза на кораба, на който прекосяват Атлантическия океан. Дъщеря му се наранява при падане по време на същото пътуване и по-късно открива, че е загубила слуха си с едното ухо.

Историята на най-възрастния фитнес инструктор в света

След това Мария Морера преживява две световни войни, пандемията от испански грип, Испанската гражданска война и неотдавна COVID-19. Испанката получи официалната титла на най-възрастния човек в света след смъртта на френската монахиня сестра Андре през януари 2023 г., припомня Daily Mail.

Необичайно за възрастта си, г-жа Морера е активен потребител на  социалната мрежа X и редовно предоставя на своите 16 000 последователи актуализации за това как се справя.

Ученият Манел Естелер каза пред испанската медия ABC: „Тя има напълно ясно съзнание. Спомня си с впечатляваща точност събития от времето, когато е била само на четири години. Няма никакво сърдечно-съдово заболяване, често срещано при възрастните хора. Ясно е, че има генетичен компонент, защото има няколко членове на семейството ѝ, които са на възраст над 90 години“. В опит да помогне на другите, Морера се съгласила да се подложи на някои научни тестове. Вече са взели проби от нейните слюнка, кръв и урина и ще ги сравнят с тези на 80-годишната ѝ дъщеря.

РЕКОРД: 104-годишна американка скочи с парашут (ВИДЕО)

Мария Морера има три деца, 11 внуци и 13 правнуци. Отдава старостта си на реда и спокойствието в живота ѝ и на това, че стои далеч от токсични хора. Помагало и яденето на кисело мляко. През 2020 г. се заразява с COVID-19 само седмици след като отпразнува 113-ия си рожден ден, но се възстановява в рамките на дни.

Мария Морера е суперстолетник – титла, която се дава на хора, след като преминат 110 години. Титлата на най-възрастния човек, живял някога, принадлежи на Жана Луиз Калмент, чийто живот е продължил 122 години и 164 дни, според Книгата на рекордите „Гинес”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: vesti.bg