„В изборите няма нищо страшно", смята съветникът на премиера по външната политика

В пореден етап сме на формиране на коалиционна култура. Такова мнение изрази в студиото на „На Фокус” съветникът на премиера по външната политика Драгомир Заков.

„Нека се върна две години назад – когато няколко пъти в разговори споделих, че лично моето виждане е, че България ще се управлява от коалиция. Това се потвърди и ще продължи да бъде така. Лично аз приемам спокойно настоящата ситуация. Дали ще отидем на избори според мен е все още спекулация, но наистина всяко едно нарушаване на устойчивостта в държавата води до възможности за външно влияние. Мисля, че още не сме в такъв етап. Все още се развива конституционната процедура, нека я оставим да се развие в пълния и кръг. Тепърва има още два мандата. В момента, каквото и да кажем, ще бъде спекулация, не искам да влизам в нея. Да коментирам политически лидери от коалицията в настоящата си позиция не е удачно. По никакъв начин не участвам в преговорите и отново ще кажа – приемам всичко това спокойно, защото го виждам като едно развитие на коалиционна култура”, допълни Заков.

Габриел: Оттеглям кандидатурата си за министър-председател

Той коментира и терористичния акт в сърцето на Москва. Според него Русия няма причина да направи ответен удар. „Ако все пак руското ръководство е решило да използва ситуацията, за да ескалира нещата в Украйна, няма как да го предотвратим по никакъв начин. Не мисля, че държава от НАТО може да пострада", поясни Заков.

"Атентатът в Русия повдига и много въпроси - как се е стигнало до него въпреки предупрежденията? Как терористите са успели да избягат на много километри от Москва?", посочи съветникът на премиера по външната политика.

Според Заков твърденията, че терористите са имали осигурен коридор към Украйна, са пропаганда. "За мен е немислимо Украйна да е участвала в някаква форма на държавен тероризъм".

По думите му това е част от руската пропаганда в момента и всяко твърдение трябва да бъде внимателно проверявано.

Заков коментира и искането на „Възраждане” за референдума за членството ни в НАТО. Той обясни, че политическата формация е внесла страница и половина мотиви за допитването, които обаче не били достатъчно  добре аргументирано. "Искането на "Възраждане" не е случайно, защото идва в момент, в който имаме сложна политическа обстановка от една страна,  и от друга - годишнина", коментира той. 

Заков подчерта, че на фона на текущата геополитическа ситуация членството ни в НАТО е особено важно. Той обясни, че при започване на войната в Украйна, няколко държави от Алианса - включително България, са поискали консултация по член 4 от Устава на организацията, и сме получили подкрепа.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase