"Ако ще се използват от летища в трети страни, те стават за нас легитимни цели, където и да са локализирани“, каза руският президент

„Русия не разработва никакви планове срещу която и да е страна от НАТО и няма да атакува Полша, балтийските републики или Чешката република. Ако Западът достави изтребители Ф-16 на Украйна, те ще бъдат сваляни от руските сили”. Това каза президентът на Руската федерация Владимир Путин късно снощи, цитиран от „Ройтерс”.

Инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г. стана причина за най-дълбоката криза в отношенията на Москва със Запада от Кубинската криза през 1962 г., отбелязва агенцията.

В изявление пред пилоти от руските военновъздушни сили Путин заяви, че воденият от САЩ военен съюз се е разширил на изток към Русия след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., но Москва не планира да атакува държава от НАТО.

"Нямаме агресивни намерения към тези държави", казва Путин, става ясно от стенограма на Кремъл, публикувана тази сутрин.

САЩ обяви спешна военна помощ за Украйна в размер на 300 млн. долара

„Идеята, че ще нападнем някоя друга страна – Полша, балтийските държави, чехите също са изплашени – са пълни безсмислици. Това са просто глупости", добави руският президент.

Кремъл, който обвинява САЩ, че се борят срещу Русия, като подкрепят Украйна с пари, оръжие и разузнавателни дейности, каза, че отношенията с Вашингтон вероятно никога не са били по-лоши.

Запитан за изтребителите Ф-16, които Западът обеща да изпрати на Киев, Путин каза, че тези самолети няма да променят ситуацията в Украйна.

„Ако те доставят Ф-16 и говорят за това, и очевидно обучават пилоти, това няма да промени ситуация на бойното поле“, подчерта руският лидер.

„Ние ще унищожим самолетите точно както сега унищожаваме танкове, бронирани превозни средства и друга техника, включително многобройни ракетни установки. Ф-16 могат да носят и ядрено оръжие", допълни той.

„Разбира се, ако ще се използват от летища в трети страни, те стават за нас легитимни цели, където и да са локализирани“, каза Путин.

Забележките на Путин последваха коментари на украинския външен министър Дмитро Кулеба по-рано през деня, че самолетите трябва да пристигнат в Украйна през следващите месеци.

Украйна, която вече повече от две години е въвлечена в пълномащабна война срещу Русия, в продължение на много месеци се стреми да получи Ф-16 .

Белгия, Дания, Норвегия и Нидерландия са сред страните, които обещаха да дарят изтребители от този модел. Коалиция от няколко държави обеща да помогне за обучението на украински пилоти за управление на тези машини.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА, Валерия Динкова