В хипотеза сме да бъде съставено партийно служебно правителство, каза той

Категорично заявихме, че не желаем да получим третия мандат. Няма нищо изненадващо в решението на президента да го даде на ИТН. Това коментира в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS народният представител от БСП Атанас Зафиров. Той добави, че настоящият парламент е напълно изчерпан и няма как да "роди" нищо смислено.

Биков: Подкрепихме промените в Конституцията, за да не е безконтролен служебният кабинет

Зафиров уточни, че страната се намира в поредната политическа криза, която е била заложена още със съставянето на управлението. Според него то се е случило изцяло под външен натиск и е било ясно, че няма как да води до смислена политика.

По думите му политическата криза рискува да прерасне в конституционна, тъй като начинът, по който са били направени промените в основния закон, показва недостатъци. Той добави, че от БСП са предупреждавали, че това ще се случи.

Народният представител каза още, че има опасност никой от посочените лица за служебен премиер, според новостите в Конституцията, да не се съгласи да заеме поста. По-лошото, според него, е, че който и от тях да приеме, ще бъде партийно оцветен. „Ние сме в хипотезата да бъде съставено партийно служебно правителство. Това е неприемливо и поставя под заплаха честността и прозрачността на предсрочните парламентарни избори”, добави Зафиров.

Минчев: Има достатъчно време и за консултации, и за служебен кабинет, за да има вот 2 в 1

По думите му отговорността за това носят хората, които са направили промените в Конституцията. „Единственият кандидат, който нямаше партийна оцветеност, подаде оставка. Ние от БСП поискахме от парламентарната трибуна да бъде разтълкувана тази оставка. Да бъде обяснено от какво е породена, съвсем неочаквано. Не получихме отговор. Ще бъдем свидетели на едни доста манипулирани предсрочни парламентарни избори”, каза още той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase