Ратификационният документ за членството ни е връчен на Колин Пауъл на 29 март 2004 г.

Днес България отбелязва 20 години от влизането на страната ни в НАТО. На 29 март 2004 г. министър-председателят Симеон Сакскобургготски връчва ратификационния документ за присъединяване на България към военния съюз на държавния секретар на Съединените щати Колин Пауъл. Договорът е ратифициран от Народното събрание на 18 март 2004 година и същия ден е публикуван в "Държавен вестник".

Кулминацията на тържествата, посветени на годишнината е в Централния военен клуб, където се провежда националната конференция на тема „20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно“.  Президент, министри и политици направиха равносметка на постигнатото от страната ни за пълноправното членство в Алианса.

СНИМКИ ОТ ЧЕСТВАНИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Българският химн отново прозвуча, но във Военния клуб в София. Миналото ни като членове на Северноатлантическия пакт, както и бъдещето на България в него, беше обсъдено от политиците, които преди две десетилетия подпечатаха приема ни в НАТО и настоящите лидери. Държавният глава Румен Радев тогава е началник на щаба в авиобаза „Граф Игнатиево”.

„Бяха много трудни и натоварени месеци, за да може два дни преди да се присъединим официално към Алианса - трябваше авиобаза „Граф Игнатиево” да започне да носи дежурства по „Еър Полисинг” в интегрираната система на НАТО”, заяви президентът на Република България Румен Радев.

Три години след приема в НАТО, България става член и на Европейския съюз. „Без това членство вероятно нямаше да получим поканата за членство в ЕС”, допълни министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев.

Откриха изложба, посветена на членството на България в НАТО

Руската инвазия в Украйна е била жълт картон за НАТО, че трябва да се засилят отбранителните сили на съюза, категорични са президент и премиер. „Почти 15 години модернизацията беше замръзнала. Като президент ми отне свикването на три последователни КСНС-та, още в началото на първия ми мандат, за да започне нещо да се търкаля”, посочи държавният глава.

„Освен да разчитаме на колективните способности във всички аспекти в сигурността и отбраната, ние имаме задължение да развиваме и нашите способности. Това може да стане единствено чрез ясна визия, последователна и неотклонна политика”, каза министър-председателят в оставка Николай Денков.

„През годините на своето членство в НАТО България положи значителни усилия за насърчаване на процеса на евроатлантическа интеграция на страните от Западните Балкани и Черноморския регион. Радваме се, че благодарение на нашите усилия, държави като Албания, РСМ, Хърватия, Черна гора – станаха през годините наши съюзници в Алианса”, посочи и външният ни министър и вицепремиер в оставка Мария Габриел.  

Помощник-държавния секретар на САЩ: Гордеем се, че сме съюзник и приятел на България

20 години след като в ролята на външен министър Соломон Паси предава и последните документи за приема на България, той остава оптимист. „Смятам, че най-доброто предстои”, категоричен е бившият министър на външните работи Соломон Паси.

Участниците във форума определиха като основна заплаха пред НАТО руската агресия в Украйна. Поради тази причина президентът Румен Радев настоя отново да бъде даден приоритет на модернизиране на въоръжението на армията ни.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase