Коментар по темата на Кирил Борисов и Емил Димитров

След дълъг среднощен дебат депутатите създадоха временна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях.
Предложението за тази комисия беше внесено от депутатите на ИТН. Причината - задържането на седем души от ДАНС и Антикорупционната комисия, сред които шефът на Агенция „Митници” Петя Банкова и заместника ѝ.

Ще има комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Василев в тях

При акцията, освен Банкова и нейният заместник, бяха задържани митничари и бизнесмен. По думите на криминалния журналист от „24 часа” Кирил Борисов има поне две индикации за намеса на политици в ситуацията. „ Тази нощ беше създадена поредната анкетна комисия, която да разследва дейността на Агенция „Митници”. Има ли контрабанда и каква е ролята на финансовия министър Асен Василев. Банкова е назначена от Асен Василев, който е от ПП, те пък искаха оставката на председателя на ДАНС Пламен Тончев, който се оказа, че през 2022 година е искал да командирова Петя Банкова, а тя след това е напуснала”, уточни той.

Бившият директор на Агенция „Митници” Емил Димитров смята, че най-големият проблем е новото правителство.  „Ако сега сте на мястото на Димитър Главчев като премиер и трябва да продължите пътя за Шенген, трябва да убедите държавите, които са против нас, че ние имаме защита на границите. Как ще го направите, когато висшето ръководство на Агенцията се оказва, че участва в корупционни схеми”, попита той. По думите му каквато и да е истината в ситуацията, щетата е огромна.

Той добави, че всички са чували за Николай Николов-Паскал. „Винаги е имало канали и те са унаследени. Имаше камиони, които бяха с изработени фабрични тайници, за да прекарват разни неща. Това няма нищо общо с акцията”, уточни Димитров.

„Преди 20 години си подадох оставката, защото дойде частна фирма и трябваше да подарим митницата. Тогава маса продажници се съгласиха да станат началници, за да могат да израснат. В момента го има същото нещо”, каза още бившият директор на Агенция „Митници”.

Кирил Борисов обясни, че  Николай Николов-Паскал е бил осветен за широката общественост от Слави Ангелов през 2015 година. „Тогава той направи разследване, според което Николов е бил сътрудник, тоест, помага на различни служби с информация. Този човек не е обвиняван, съден или е лежал в затвора за контрабанда”, добави журналистът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase