С нея разговаря Евгений Генчев

Той е, може би, най-знаковият и влиятелен политик в първите години след комунизма. Някои го наричат архитекта на прехода. Приписват му първоначалното преразпределяне на капитала. Покушението му през есента на 1996 година остава неразкрито.  В книгата си „Убийството на Бялата лисица” Анна Заркова разкрива тайни от живота на бившия премиер Андрей Луканов. С нея разговаря Евгений Генчев.

„Всички политици от световен мащаб, също като г-н Луканов, притежават едно ярко изразено качество – да си създават много и силни врагове. Прякорът Бялата лисица го чух за първи път в една развеселена компания по време на коледен купон и го чух от г-н Желю Желев”, коментира Заркова.

„Белези от свободата“: Семейната история на Георги Първанов

На въпрос каква е ролята на Луканов в свалянето на Тодор Живков от власт, тя каза следното:

„Самият Живков и много хора от неговото обкръжение след това твърдат, че именно Луканов е основният вдъхновител и организатор на последяващия вътрешно партиен преврат в комунистическата партия. Без съмнение се извършва с разрешението и координацията на самия Горбачов, но тя е поне според доказателствата инициирана от България”.

Тя допълни, че за убийството на Луканов са били обвинени петима души. „Двама руснаци и трима българи и бяха осъдени на първа инстанция на доживотен затвор, но две инстанции след това ги опраддаха”, поясни Заркова.

По думите ѝ и преди години, и сега имаме една борба между кланове в политиката. 

Какво още не знаем за живота на Луканов - гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase