"От военна гледна точка среднощната атака е неуспех за Иран", каза бившият външен министър

Има шанс да не се стигне до ескалация на напрежението в Близкия изток. Това обяви бившият външен министър Надежда Нейнски в предаването „На фокус” по повод снощната атака от Иран към Израел. „Няма ескалация, изгоря стълбата – конфронтацията на Иран срещу Израел стана явна”, допълни тя.

По думите на дипломата от военна гледна точка среднощната атака е неуспех за Иран. „От политическа гледна точка има промяна на стратегията на Иран за Близкия изток. Ескалацията на този регионален конфликт е по-скоро част от големия геополитически сблъсък”, каза Нейнски. Според дипломата е правилно отговорът на Израел да е много премислен.

Михаел Бар-Зоар: Не ми се струва много умно да отворим трети фронт с Иран

Тя направи аналог между конфликта Русия-Украйна и нападението на Иран към Израел. „Има няколко геополитически фактора, които застрашават Западния свят”, обясни тя.

Бившият външен министър не смята, че светът ще стигне до реален мащабен сблъсък. „Ще има регионални конфликти, в които ще бъде наливано гориво, за да могат определени геополитически сили да извличат ползи и да преструктурират влияния. Ще бъде един неспокоен свят през следващите години”, допълни Нейнски.

Ескалация на напрежението в Близкия изток: Иран изстреля дронове срещу Израел (ОБЗОР)

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase