Няма икономическа и правна обосновка при подписване на договора, добави той

Има някой, който не иска комисията „Боташ” да внесе доклада си в зала. Това е единствената временна комисия, която свърши работата си по възможно най-добрия начин. Става въпрос за милиарди долари, с които най-вероятно е ощетена държавата. Поне това са констатациите на комисията. Когато се натрупат всички факти и обстоятелства, въпросителните стават много. Това коментира в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS депутатът от БСП Борислав Гуцанов.

БСП иска оставката на Росен Желязков, ограничавал гласа на опозицията

По думите му докладът от комисията по казуса с „Боташ” ще бъде изпратен на европейската и българската прокуратура, както и до КОНПИ.

„Възраждане” и БСП дават договора с "Боташ" на българската и европейската прокуратура

Гуцанов добави, че договорът с „Боташ” е за 13 години и е на стойност десетки милиарди. "Само таксата пренос, която всеки един българин ще плати, е 2.2 млрд. долара. Няма икономическа и правна обосновка, никакъв анализ. А той е задължителен атрибут преди да се подпише подобен договор. 486 000 долара на ден плащаме ние, като държава, на турската компания „Боташ” независимо дали газ, или не. В момента не взимаме газ. Договорът е подписан за 1.850 млрд, кубика”, каза Гуцанов.

Според него „Булгаргаз” е на загуба през последните месеци.

Той добави, че ще подлежи на дискусия заповедта, издадена от председателя на НС Росен Желязков, с която се ограничава възможността на депутатите, в рамките на предизборната кампания, да правят срещи и да използват сградата на парламента.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase