Оказа се, че подлезът на НДК е без достъп за инвалидни колички

Хора в неравностойно положение са били пренасяни на ръце до заведение в подлеза пред НДК, тъй като единственият асансьор там се оказал неработещ. Съоръжението се повредило в края на март. Преди два дни в заведение в района било организирано събитие за хора в неравностойно положение. Но в крайна сметка се оказало, че желаещите да присъстват няма как да стигнат до мястото. Проверка на NOVA в понеделник показа, че асансьорът все още не работи.

На благотворителна инициатива „Супа от сърце“ бяха раздадени над 4000 порции топъл обяд на нуждаещи се

„Една от майките, която има дете в инвалидна количка, дойде да провери къде се намира заведението, в което ще празнуваме. Тя ми звънна и каза, че асансьорът не работи. Посъветвах я да сигнализира в съответните институции. Аз пък звъннах в район „Триадица”, които винаги са ни подкрепяли. Казаха ми, че ще поемат ангажимент на фирмата, която поддържа асансьора. В деня на събитието се оказа, че съоръжението не работи. За съжаление реалността беше много тъжна и унизителна за хората, които присъстваха”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” Анна Йончева от Проект “Различните” деца на България.

Тя обясни, че децата, които са в инвалидна количка, са били пренесени от доброволци и случайни минувачи, за да стигнат до заведението. „Нямаше човек, който да сме помолили да помогне, и той да не откликна. Но съжалителните погледи бяха унизителни за хората в инвалидни колички”, подчерта Йончева.

На хората в неравностойно положение помагат момчетата от сдружение „Да дарим усмивка”. "Можем да пренесем и 100, и 200 колички. За нас не е проблем. Обаче е абсурдно. Някои от хората се притесняваха. Едно момче беше по-едро и за него наистина беше притеснително, защото е по-тежък... да не го изпузнем по-стълбите", разказва Викторио. 

Остава недоумението защо за месец, при подаден сигнал към общината, асансьорът не е бил поправен. "Повредата изисква смяна на доста части, които не са били налични, а е трябвало да бъдат доставяни. По принцип по график днес, на 22 април, са доставени частите. От утре ще видим колко време този асансьор ще издържи здрав", заяви Милена Васева, директор на Общинско предприятие „Паркове и градски градини”.

Часове след излъчването на репортажа в ефира на NOVA, екипът ни засне изпратени на място техници, които поправиха неработещия асансьор. Той вече може да се използва. Оказва се, че това не е първият път, в който съоръжението се поврежда, а основната причина за това била претоварване. „Отнема време ремонтът. От обяд сме тук, поне три часа вече. Като започнат да го ползват за товаро-разтоварителна дейност обикновено така го заварваме”, коментира техникът на място Георги Георгиев.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase